Nedvídkovi | Střelický vinařský spolek

Naše cesta k vinohradům

a sadům začala 200 kilometrů od Střelic směrem na západ… První nesmělé pokusy jsme začali už na přelomu devadesátých a nultých let na původním pozemku tchána, pana Macha, místního rodáka, poté dlouho Pražáka, který se na stará kolena vrátil ke kořenům a nás si přivezl jako bonus.

Samozřejmě, že první diskuze o založení vinohradu byly velmi bouřlivé, protože jsme byli zcela bez zkušeností, víno se v mastné hoře už minimálně sto let cíleně nepěstovalo a starat se o révu pouze o víkendech také není zrovna ideální. Nicméně jsem si prosadil svou a začali jsme.

A výsledky byly adekvátní očekávání. Muškát moravský, prvních ca 80 hlav vysazeno na nejnevhodnějším místě na úpatí kopce, neznalost a nedostatek času, to vše nemohlo dopadnout dobře. Vinohrádek je stále na svém místě i v roce 2018, ale zhruba v poloviční rozloze a přemýšlíme o jeho likvidaci a nahrazení lépe vyhovujícími ovocnými stromy. 

Nicméně tento „pilotní projekt“ nás neodradil a také díky  neskrývanému nadšením nejmladší generace jsme postupně pořídili další pozemky v lokalitě Kamínek s nádherně jižně orientovaným svahem a podmínkami pro vinaření. 

V roce 2009 začal nový pokus právě na Kamínku a do země šlo prvních 200 hlav Rulandského bílého. Opět trochu s heslem „Američan neplánuje, Američan koná“ a výsledek byl podobný jako s Muškátem.

Současně s vínem jsme se rozhodli pro výsadbu starých pozapomenutých odrůd ovocných stromů, které kdysi byly nedílnou součástí mnohých vinohradů na Moravě. 

Postupně se toto sadaření stalo hlavní náplní našich snah a momentální situace na Kamínku to jen potvrzuje. Někdy s humorem říkáme, že ovládáme destilérskou sekci vinařského spolku ...

Nakonec se tedy zabýváme hlavně pěstováním ovocných stromků – kdouloní, asijských hrušní (nashi), moruší, ale najdete u nás i oskeruši, hrušky Williams, meruňky a jablka. 

Naším cílem je nechat co největší prostor přirozenému vývoji, nechceme z našeho kopce udělat chemickou továrnu. Proto je například kdoule dobrou volbou, neboť tento strom nepotřebuje zásadní chemické ošetřování a ani nemá mnoho přirozených nepřátel. Sad se postupně rozrůstá a každý rok se snažíme přidat další stromky. 

Rádi bychom naše kvalitní ovoce co nejšetrněji zpracovávali do unikátních a kvalitních destilátů, marmelád a ostatních dobrot. 

A na víno jsme samozřejmě nezanevřeli, jen si dáváme čas, aby další pokus nedopadl jako ty předchozí. Po náležité přípravě hodláme vysadit rozumnou plochu, tak aby se dala obhospodařit s nasazením víkendových nadšenců. Plánujeme výsadbu odrůdy Baco, protože hádejte, z čeho se destiluje armagnac

Nedvídkovi
Nedvídkovi

© Střelický vinařský spolek 2017